Daca tot incepe facultatea si ai sa-ti vezi seful disparand in timpul programului, sa nu te mire cand secretara lui (vesnica grefiera care nu mai serveste de mult dosare) iti spune ca e la facultate. Nu, nu el mai are de invatat, ci el invata pe altii: pe studenti. Dar nu care cumva sa faci greseala sa intrebi de ce pleaca cu masina institutiei. Asa ceva nu se intreaba, niciodata, si in nicio imprejurare. E privilegiul lui si gata. Accepta! Inapoi la munca!
Daca totusi vezi ca nu seful, ci vreun coleg pleaca cu masina institutiei, nu te mira cand `informatia` care iti ajunge pe la urechi e in sensul ca se duce la gradinita dupa copil. Se poarta. Mai ales cu anumiti colegi. Intelegi tu.
Aceste evenimente absolut normale intr-o institutie care se respecta s-ar putea sa te faca sa realizezi ca instanta ta, care geme de management judiciar eficient la fiecare colt, e lipsita de principalele instrumente de organizare si functionare: de regulamente. Si nu vorbesc aici de ROI dat de CSM, ci vorbesc de norme interne care sa statueze ce si cum se desfasoara in interiorul institutiei. Sa dau cateva exemple: cine si in ce conditii poate utiliza masina instantei, idem pentru laptopurile institutiei sau pentru telefoanele fixe, cine poate utiliza parolele de acces in sistemul ECRIS, in ce conditii se pot scoate dosarele din instanta sau transporta date in format electronic, cum se poate intra in sediu in afara orelor de program, cum se poate obtine o audienta la presedintele instantei si pentru ce motive, cine face afisarea documentelor la avizier si ce mentiuni trebuie sa poarte acestea, cum se poate participa la sedinta colegiului de conducere si cum este consultat colectivul cu privire la ordinea de zi si la solutiile adoptate, care sunt limitele utilizarii internetului in timpul orelor de program etc.
Daca toate astea sunt normale in alte state, judecatorii `independenti` de la noi asteapta totul de la institutiile centrale.