vineri, 23 mai 2008

4. Zile de odihna

Cum munca l-a facut pe om, dar nici odihna nu-l omoara, invata sa te odihnesti suficient. Ca munca e destula, iar cu timpul se vede: pe burtica, pe obraji, pe dos.
Asadar, ia-ti cat mai des zile libere sau zile de concediu.
Zilele libere de 24 ore le iei daca te intelegi cu presedintele instantei. Daca lucrezi intr-o sectie, ziua libera o obtii de la presedintele sectiei, asa ca marele sef nici nu trebuie sa afle - in acest fel esti pontat prezent in ziua respectiva si nu ti se scade salariul. Daca esti la Judecatorie si nu sunt sectii, atunci incearca sa o tai cand lipseste seful de instanta.
Ai mai putea incerca cu diverse seminarii si conferinte. Pentru cei din orasele mari e mai usor, ca evenimente din astea sunt multe. O indicatie pretioasa este cu cercetarile la fata locului: fa-te ca ai multe din astea si, odata plecat, nu te mai intorci in ziua cu pricina la instanta.
Daca esti bucurestean, esti privilegiat: aici poti lipsi zile intregi ca nimeni nu iti sesizeaza lipsa. Cei mai multi, in special de la curte, fac si ei la fel, iar sefii sunt prea ocupati cu semnatul hartiilor. Grija insa cu grefierii, ca ei sunt o natie periculos de bine informata.
Cat priveste zilele de concediu, e la moda concediul medical. Metoda e deja aplicata, verificata si sigura. Te imbolnavesti, iei un concediu de la medic si gata, cateva zile ai scapat de instanta. Ai grija insa sa te imbolnavesti neaparat in preajma zilelor cand esti programat in sedinta, sa poti lipsi cu folos. Unii isi iau concediu medical sa mai dea cate un examen sau sa o faca putin pe notarii. Nu recomandam, ca se lasa cu anchete.
Mai poti sa iti iei concediu cand te insori, ti se naste un copil sau iti moare cineva din familie. Daca primele doua evenimente sunt mai rare de regula, ai grija ca atunci cand invoci in mod repetat decesul unei rude sa nu spui tot timpul ca e acelasi `unchi din patea mamei cu care te-ai inteles cel mai bine` sau tot`bunica care te-a crescut`. Doar cu o moarte suntem datori. Mai exista si alte rude, iar cand le epuizezi treci la rudele sotului sau asteapta sa se schimbe seful (cel nou nu stie motivele vechi).
De abia cand nu mai exista nicio solutie, indura-te si ia-ti concediu de odihna. La urma urmei, ai 35 zile lucratoare pe an de care poti dispune. Insa fa-o cu cap! A, inca ceva: nu uita ca pentru concediul de odihna ti se da prima de vacanta, echivalenta unui salariu. Fericitule!

7 comentarii:

Anonim spunea...

Si pe langa prima de vacanta mai primesti si un salariu?

Jude de servici` spunea...

Pai da, ca tot functionaru`.

Anonim spunea...

Articolul este o exagerare. Si nici macar nu e amuzanta.

Jude de servici` spunea...

Pai, nici realitatea nu e amuzanta. Dar nu faceti nimic sa impiedicati ca starea de lucruri descrisa de mina sa se perpetueze. Nu-i asa?

Anonim spunea...

Propun ca magistratii sa munceasca non stop, sa fie platiti la nivelul minim pe economie, sa umble carpiti in fund si sa manance la cantine sociale, precum si sa locuiasca in camine. Numai atunci vom avea o justitie independenta si corecta in viziunea multora. Prosti, dar multi.

Anonim spunea...

Da` ce, daca castiga mult, au conturi grase, masini, vila, manaca la restauran, avem garantia ca judeca mai drept?

Anonim spunea...

magistratii trebuie sa castige corespunzator importantei functiei ce o exercita. Pentru cei corupti trebuie aplicata legea. Altfel o sa vina si o sa ramana in sistem numai cei invatati sa traiasca din ciubuc. mai uitati-va si pe afara. De ce oare in multe tari magistratii sunt bine platiti Noi mostenim la nivel de mase o conceptie comunista. Daca nu vor fi platiti corespunzator, multi dintre cei tineri vor pleca si veti ramane tot cu cei pe care ii criticati si cu copiii lor.